De constructie van een kunstwerk

Klaas Gubbels is de kunstenaar die het meest bekend is  met zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen.  Deze zijn overal in de openbare ruimte aan te treffen als objecten die geconstrueerd zijn van ijzer. Dit constructiewerk gebeurt al sinds jaar en dag in onze smederij.

Het laatste werk dat ik (Sven) voor hem gemaakt heb was voor een tentoonstelling in de tuinen van Soestdijk. Daar staat het nu.
IMG_0185  IMG_0175 IMG_0180

Voor mij als smid is de samenwerking met Klaas Gubbels een uitdaging en een eer. Het enige dat hij doet, is mij een klein plat malletje overhandigen van de vorm. Hij geeft mij de vrije hand en heeft alle vertrouwen dat het goed komt.  Dit vraagt van mij dat ik zelf de hele constructie van a tot z bedenk en uitvoer.

Als het dan af is, komt Klaas kijken hoe het geworden is. Dat is een mooi moment voor mij als smid, omdat ik hem dan helemaal gefascineerd zie kijken naar de oplossingen die ik technisch gevonden heb.  Om bijvoorbeeld dit beeld op de voet krijgen zodanig dat het degelijk staat. Dan ben ik ook zelf echt trots op mijn werk.

IMG_0179